Lamper mot søvnmangel

Mange lider av søvnmangel, og svaret har ofte med vår produksjon av melatonin å gjøre. Med søvn lamper kan vi komme problemet til livs.

 

Innenfor de siste mange tiårene har forskningen i større og større grad forsøkt å forstå hvordan lys påvirker oss som mennesker, og hvordan og hvorfor kroppene våre, og ikke minst søvnene vår, påvirkes av lyset vi omgir oss med. Dette er ikke bare dagslys, men også lys fra lamper i hjemmene våre. For mange er det å se på tv eller mobilen sin før man skal legge seg en naturlig del av kvelden, eller man stiller med flombelysning i stua helt til man skal legge seg. Nivået av melatonin i kroppen, som er det som gjør oss klare til å sove, får dermed ikke lov til å stige sånn det skal, og det gjør kroppen vår stresset.

Derfor er det viktig, spesielt for de som allerede lider av søvnproblemer, eller har et dårlige, lite tilfredsstillende søvnmønster, å velge lamper som kan justeres etter hvor mye dagslys det er, og hvilken tid på døgnet det er. Lamper er en viktig del av innredningen vår, og er den eneste kilden til lys etter at dagslyset sakte har forsvunnet, så det å velge lamper som jobber med, og ikke mot, kroppen vår er alfa og omega for å få god søvn, og ikke bli stresset. Kroppen blir stresset av å ikke kunne produsere melatonin på den måten den skal, fordi kroppen vil naturlig følge døgnets rytme, så hvis den ikke får det føles det unaturlig. Derfor sliter mange med å sove, og får en dårlig dag etterpå. Lamper kan virke som en simpel løsning på dette, men det er mye forskning som sier at det nettopp er lamper vi skal ta i bruk for å komme dette problemet i forkjøpet.

Utvalget av søvn lamper er enda ikke enormt, men det er flere gode løsninger på markedet. På samme måte som det finnes lamper til lysbehandling til de som har depresjoner om vinteren og resten av den mørke delen av året her i Skandinavia, kan man også få lamper som er beregnet på det motsatte. Lamper som imiterer den tonen, og det lyset som er ved solnedgang, for å kunne imitere det lyset som kroppen naturlig skulle vært utsatt for når det skal produseres melatonin før vi skal legge oss til å sove.

søvn lamper fungerer ved at de blokkerer de blå tonene i lyset, som er det som gjør at kroppen vår produserer kortisol isteden for melatonin når det treffer øyet vårt. Produksjonen av kortisol fungerer som et skjold mot produksjonen av melatonin, så det å blokkere det blå lyset som finnes i de fleste lamper kan være en god start. Man kan helt selv regulere når man vil innstille sine søvn lamper til å begynne, og med de mange moderne løsningene finnes det allerede lamper som man kan tidsinnstille til å fjerne de blå tonene i lyset og bare slippe igjennom de gule og røde fargetonene og dermed gjøre kroppen bedre klar til søvnen.

Ved å filtrere det blå lyset, som finnes naturlig i dagslyset ute i verden, tror kroppen at det er natt, og det nye lyset som søvn lamper produserer imiterer det lyset som er ved solnedgang, eller rett før solen er borte, nemlig et mye mer varmt lys som støtter opp under produksjonen av melatonin. Dette gjør at denne slags lamper faktisk hjelper kroppen med å slippe fri fra den moderne belysningen vi bruker, og finne tilbake til noe som imiterer en opprinnelig distribusjon av fargetoner som er naturlig for kroppen å forholde seg til. Dette kan være en veldig viktig del av behandlingen for de som av forskjellige grunner har søvnmangel, og kan hjelpe mange med å slutte med medisiner for å sovne, eller å få sove i det hele tatt. Belysning har stor makt på kroppen vår, men det er de færreste som faktisk tenker over dette. For alle er det selvsagt heller ikke like viktig, men som menneske er man naturlig disponert for søvnmangel hvis kroppen ikke får lov til å produsere melatonin før vi skal legge oss. Så det er bedre å være ute for tidlig enn for sent, for søvnproblemer kan være vanskelig å håndtere når det først har kommet. Lamper kan virke som en lett løsning på problemet, men når man tenker på hvilken betydning lys naturlig har på kroppen vår, er det kanskje ikke så rart at den typen belysning vi velger både kan ha en bra, og eventuelt en veldig dårlig, effekt på kroppen vår. Lamper er ikke bare belysning, de skal også kunne hjelpe kroppen med å oppnå de naturlige prosessene som den moderne livsstilen og samfunnet vi lever i, litt er i gang med å undergrave fordi vi ikke er oppmerksomme nok på den effekten livet vårt har på kroppen vår, også når det kommer til belysning. God søvn er god helse, og derfor blir belysning også synonymt med dette.

Leave a Reply