Bruken av vegglamper til belysning i stuen

Belysning i stuen er viktig for hvordan vi bruker rommet. Skal vi arbeide eller slappe av? Muligheten til å variere lyset er helt avgjørende!

 

Belysning er viktig, og kanskje særlig viktig i de rommene vi oppholder oss mye i. Belysning i stue er en av dem. Stemningsfull belysning er en belysning som kan varieres etter det man har behov for, noe som ikke skaper harde skygger, men gir en jevn, delikat belysning. Vegglamper er gode til nettopp dette, og fungerer som et godt eksempel på en erstatning av taklamper som allmennbelysning. Vegglamper er gode fordi de gir flere lyspunkter, og dermed en mer nyansert belysning som ofte oppfattes som både mer behagelig, og er også mer flatterende fordi lys rett ovenfra ofte gir dårlige skygger i ansiktet. Belysning i stue bør alltid innrettes etter innfallet av naturlig lys, noe som igjen gjør vegglamper til et naturlig valg. Dette er fordi belysning i stue skal kunne dra nytte av mest mulig av det naturlige dagslyset, og vegglamper i den sammenhengen kan supplere dette på en annen måte enn hvis man hadde en stor lyskilde som allmennbelysning i rommet. Vegglamper kan plasseres mer fritt, og man kan tenne og slukke en eller flere lamper etter behov for å best mulig komplimentere innfallet av dagslys, avhengig av tidspunkt på dagen. Dette er noe vegglamper, i kontrast til taklamper klarer bedre nettopp på grunn av deres plassering. Hvilken type belysning til stue man velger skal avhenge av hva man bruker rommet til. Skal belysning i stue brukes til delt oppholdsrom og arbeidsplass er det behov for andre ting enn hvis belysning i stue skal brukes ene og alene som oppholdsrom. Å velge belysning i stue skal derfor alltid rettes etter hvilke behov man har, og det finnes mange ulike vegglamper som kan være med på å dekke de behovene man har. Vegglamper kan være dekorative lamper som gir stemningsfullt lys, eller det kan være vegglamper med justerbar arm og et sterkere, skapere lys som egner seg godt til arbeid.

Hvis man har en arbeidsplass skal belysning i stue innrettes etter dette, og vegglamper med justerbar arm er gode fordi de ikke forstyrrer det overordnede lyset samtidig som det helt spesifikt løser den oppgaven det er satt til, nemlig godt arbeidslys. Det finnes mange former for belysning i stue, og hvis vegglamper ikke er det man er ute etter, kan en kombinasjon av bordlamper og spotter etter downlights være en god løsning. Med en dimmer får man rask mulighet til å kontrollere lyset på en måte som gjør at man kan skreddersy det etter det behovet man har, og kan skape hyggelig stemning til middagsselskaper eller et glass vin på sofaen en sen vinterkveld, eller som supplerende belysning til innfallet av dagslys. Den typen belysning i stue man velger kan med fordel være en man lett kan supplere med naturlig lys, og med en dimmer kan man lett skape hyggelig belysning om kvelden, som passer sammen med skinnet fra stearinlys. Det kan man ikke på samme måte gjøre med en vanlig taklampe. Med riktig belysning i stue kan man skape et deilig, avslappende univers der man gjerne vil være og slappe av.

Leave a Reply