Taklamper vs. Spotter i tak

Spotter i tak er en attraktiv form for belysning, men ved bruk av vanlige taklamper kan man fokusere mye mer på designet. Hva skal man velge?

Når man kommer inn i hjemmet til noen er kanskje ikke belysningen det første man tenker på. Man tenker kanskje aller mest på interiøret, eller det overordnede inntrykket man får når man kommer inn, men sannheten er at belysningen er et viktig, og ikke minst bærende element i hjemmet, og valget mellom spotter i tak eller vanlige taklamper er kan bety mer enn det man kanskje i første omgang. Man kan oppnå helt forskjellige ting gjennom å bruke vanlige taklamper enn det man for eksempel kan ved bruk av spotter i tak, og det er litt det dette skal handle om. For hvordan skal man egentlig velge riktig belysning, og hvilke ting er det de ulike valgene i siste ende representerer i form av stemning og atmosfære?

Ulike hjem krever ulik belysning, og valget mellom spotter i tak og vanlige taklamper kan være en måte å både fremheve og understreke ulike stilarter. Spotter i tak passer generelt godt til alle, noe man i bunn og grunn også kan si at vanlige taklamper gjør, men det er måten man bruker dem på det i siste ende kommer ned til.

Spotter i tak egner seg spesielt godt til hjem der man gjerne vil bruke belysningen til å fremheve ulike elementer i hjemmet. Spotter i tak egner seg godt til å belyse kunstverker, som ekstra belysning i deler av rommet, eller med dimmer på for eksempel soverommet. Ved bruk av spotter i tak kan man bedre selv bestemme styrken og fokuset på belysningen, fordi det er snakk om flere ulike lyskilder som man kan stille inn individuelt, og i den retningen man ønsker. det kan man ikke med vanlige taklamper, der det stort sett handler om en enkelt lyskilde.  Spotter i tak er perfekt til de som vil ha en mer fleksibel løsning enn det man får ved bruk av vanlige taklamper. Spotter i tak egner seg også godt som arbeidslys, fordi man kan stille inn spottene bedre i forhold til hvor i rommet man arbeider, fordi man ikke er avhengig av taklamper og deres plassering. Spotter i tak er også en nærmest usynlig løsning, noe som gjør den attraktiv for mange ulike stiler.

Vanlige taklamper egner seg godt for de som vil ha designet i fokus. Spotter i tak ser jo liksom ikke så spennende ut, men med taklamper har man mye mer valgfrihet fordi formen og designer ikke er like låst. Vanlige taklamper kommer i form av taklamper som henger fast høyt oppe, som hengende pendler, lysekroner eller andre varianter. Det finnes noe for alle, og det er virkelig rik mulighet for å bruke valget av vegglamper som et bevisst statement gjennom lampenes design og utformning. Taklamper er et flott blikkfang, og kan bidra med noe spennende til interiøret som helhet. Det er bare å bruke fantasien her.

Uansett hva du velger er det bærende elementet at det er et bevisst valg. det er veldig dumt å gå ut og kjøpe belysning, enten det er noe dekorativt eller praktisk man er på utkikk etter, uten å ha gjort seg ganske mange tanker om hva det er man gjerne vil oppnå med belysningen, og hva man ønsker seg fra rommet som belysningen er til. Spotter i tak og vanlige taklamper gir helt forskjellige muligheter i forhold til uttrykk, og det å ha gjort seg noen tanker om hvordan man kan bruke de ulike styrkene ved de forskjellige typene belysning kan man med større sikkerhet få en mer varig løsning som man kommer til å være fornøyd med i lang tid fremover. Riktig valg av taklamper eller spotter i tak er bra for både miljøet og lommeboken.

Hvilken type belysning vi velger har ikke bare noe å si for hva vi bruker rommene til, men også i forhold til humøret vårt. Belysning påvirker oss mer enn vi kanskje tror, og akkurat her er det ikke valget mellom vanlige taklamper eller spotter i tak som er avgjørende, men heller om man velger belysning som er god nok i forhold til området man vil lyse opp. I Skandinavia har vi ikke så mange timer med dagslys, så det er ekstra viktig at vi her oppe velger god nok belysning. Både spotter i tak og vanlige taklamper kan tilpasses med pærer med kaldere lys hvis man ønsker noe som bedre imiterer naturlig dagslys.

Belysning som gjør at vi ikke i like høy grad blir negativt påvirket av mørketiden. Valget mellom spotter i tak og vanlige taklamper kommer mer ann på de parametrene som er beskrevet i teksten over, men ved dette punktet er det helt klart god, dekkende belysning som kan komplimentere det naturlige lyset, og være bra nok alene når det ikke er særlig mye dagslys å hente. Et bevisst valg er klart det beste valget når det kommer til belysning.

Leave a Reply